Poesia Augmentada és un projecte que pretén que els alumnes de sisè de Primària coneguin un grup de poetes joves i contemporanis. Al mateix temps té com a objectiu facilitar que s’endinsin en els seus poemes i en els nous registres poètics. La poesia és la millor manera d’aproximar-se al llenguatge, a la musicalitat i ritme, a la creació artística i en definitiva a la cultura.

A l’Escola Thau Sant Cugat, els alumnes accedeixen a la poesia des de ben petits, amb activitats molt diverses i sempre de forma lúdica i creativa. Els rodolins, les dites i els embarbussaments són textos que es llegeixen i es reciten habitualment a les aules. Els alumnes aprenen un poema al canvi d’estació, o bé estudien i memoritzen el poema que recitaran el dia de Nadal a la família. També aprenen poemes musicats al voltant del menjar o que fan referència a la natura. Per tant, la poesia és present arreu i vinculada a qualsevol activitat.

Amb aquest bagatge va resultar fàcil engegar aquest projecte de poesia, art i tecnologia. La proposta que es va presentar als alumnes era doble: d’una banda llegir i gaudir dels poemes i de l’altra, crear poemes per als XXI Jocs Florals i per a la Diada de Sant Jordi. Des de l’àrea de català es va fer un treball de presentació dels 11 poetes, a partir del CD “Els arbres que m’estimo i on des d’aquest enllaç es pot accedir als poemes musicats.

Així, es van presentar diferents activitats que responien a la lectura reflexiva, a la recerca i comprensió del vocabulari, a la musicalitat i ritme dels versos, a la interpretació, a la recitació i, finalment, a la creació poètica.

De manera paral·lela des de l’àrea de plàstica es va fer una interpretació plàstica-artística amb diferents tipus de materials i textures, tot creant finalment unes postals poètiques. Els professors de plàstica van intentar que el resultat artístic anés més enllà d’un treball purament descriptiu, tot jugant amb els conceptes d’abstracció i simbolisme.

Finalment de l’àrea de tecnologia, se li va donar forma a tot el treball previ, amb la creació d’una instal·lació poètica. En aquest punt es van realitzar diverses accions. En un primer moment , els alumnes van poder triar entre 4 tipus de contingut de vídeo: fer un video-clip, convertir-se en booktubers, fer de reporters per les diferents biblioteques del municipi i/o convidar algun familiar, amic o botiguer a llegir un dels poemes treballats a l’aula.

En un segon moment van gravar-ho amb el mòbil i van portar el material a l’escola. Des de l’aula TAC es van editar els vídeos creatius. Aquests vídeos calia vincular-los a les postals poètiques a través de l’aplicació Aurasma, tot creant realitat augmentada (RA)

Amb l’ajuda dels professors de plàstica es va fer el muntatge de l’exposició, acompanyat d’unes grans lletres PA (Poesia Augmentada) com a reclam visual i es va confegir, igualment, un breu manual que explica com descarregar-se l’aplicació en el mòbil i com accedir als vídeos creatius, a través del canal poesiaaugmentada.

El resultat ha estat magnífic i d’un alt grau de motivació. Els alumnes han viscut el projecte intensament i de forma molt creativa. El repte de fer la poesia accessible, compartida i fonamentalment lúdica s’ha aconseguit. Tanmateix expandir la poesia per cases, biblioteques, carrers i places de la ciutat de Sant Cugat ha estat una tasca educativa meravellosa.

Des de l’enllaç es pot consultar la seqüència didàctica, on queda detallat el desenvolupament del projecte. També es pot accedir als poemes i als autors.

Com a reflexió final cal comentar un parell d’aspectes: avui dia que es parla tothora dels projectes, és evident que qualsevol tema o àmbit pot ser-ne un contingut. El que és rellevant és la capacitat d’emocionar-nos i ser capaços de contagiar aquesta emoció als nostres alumnes. També és important ser creatius, oberts i flexibles a qualsevol entorn i realitat. D’altra banda, la tecnologia, és a dir els mòbils, els ordinadors i les aplicacions, estan al servei del continguts, en aquest cas la poesia.

Ara bé, gràcies aquesta tecnologia hem aconseguit fer arribar la poesia a llocs allunyats inicialment de l’aprenentatge, i al mateix temps hem vinculat tots aquests espais i entorns a la nostra escola.

Ens agradaria pensar que els nostres alumnes seran uns bons lectors de poesia i que en aquest cas la tecnologia només ha estat l’excusa per gaudir i valorar la poesia catalana contemporània.

Que ens acompanyin els versos del poeta J.V. Foix “M’exalta el nou i m’enamora el vell”.

 

 

Pepa Jiménez, col·laboradora de la línia “Innovació educativa amb el suport de les TIC, i el seu lideratge” del Grup PSITIC, i la seva companya Susanna Bote de l’escola Thau Sant Cugat.